Bina Rüzgar Yükleri

Yüksek ve özgün nitelikteki cephe yapılarının bulunduğu binalarda rüzgarın bina yüzeyi üzerinde yarattığı etkinin belirlenebilmesi amacıyla Bilgisayar Simülasyonu ve Rüzgar Tüneli Testi ile cepheler üzerindeki basınç ve kuvvetlerin ölçümünün yapılması gerekmektedir.  Her iki konuda Turbotek uzmanlığı çerçevesinde önemli bir altyapı oluşturmuş ve Hem Bilgisayar Simülasyonu hem de Rüzgar Tüneli Testleri ile Rüzgar Cephe Yüklerinin hesaplanması konusunda hizmet vermektedir.

Bina Rüzgar Analizlerinde 3 temel içerikte çalışmalar yapılmaktadır:

  • Bina rüzgar cephe yüklerinin hesaplanması
  • Binalar üzerindeki ve çevresindeki yaşam alanlarında Rüzgar Konforunun araştırılması
  • Bina rüzgar yüklerinin (Statik hesaplar için) hesaplanması

Rüzgar Analizleri uygulanırken isteğe bağlı olarak, TS 498, “İstanbul Yüksek Binalar Rüzgar Yönetmeliği” ya da Eurocode EN 1991 1-4 (TS-EN 1991 1 – 4) standartlarından biri kullanılmaktadır. (Bazı durumlarda ASCE, SNIP gibi standartlar da kullanılabilmektedir.) Ayrıca Eurocode EN 1991 1-4’u ve ortalama rüzgar şartlarını belirlemek için meteorolojik veriler ya da EIE’nin hazırlamış olduğu REPA rüzgar verileri kullanılmaktadır.

Hangi şartlarda Rüzgâr Yükü hesapları Hesaplamalı Metotlarla ya da Deneysel Metotlarla yapılmalı?

  • Yüksek binalarda (30 kat ya da 100 m üstü),
  • Standart geometriler (dikdörtgen yada daire) dışında kesitleri olan binalarda,
  • Çok yakın yüksek binaların arasında olan binalarda.

 Doğru yapılmış deneysel çalışma öncelikle tercih edilmelidir.

Doğru deneysel çalışma, tecrübeye ve maliyetli bir alt yapıya ihtiyaç duymaktadır. Bu faktörler, bu tip çalışmaları aşırı maliyetli hale getirmektedir.

Hesaplamalı metotlar, uzmanlar tarafından gerçekleştirilmiş çalışmalar daha ucuz maliyetler ile bina hesapları için yeterli olabilmektedir. Ciddi bir deneyim gerektirmektedir.

Birbirini destekler şekilde her iki metodun beraber kullanılması en tercih edilecek yaklaşımdır.

Bina Rüzgar Yükleri
Bina Rüzgar Yükleri
Bina Rüzgar Yükleri